Home Voorwoord: Schone schijn

Voorwoord: Schone schijn

Door Louis Hoeks op 26 maart 2019

Voorwoord: Schone schijn
Cover van 04-2019
04-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Ruim tien jaar geleden debuteerde ik bij mijn vorige werkgever, Het Financieele Dagblad, als presentator. Ik mocht in een grote zaal met zeker 500 toeschouwers een ondernemerswedstrijd aan elkaar praten. Van te voren had ik de namen van de 15 winnaars – er waren nogal wat categorieën – op kaartjes geschreven, met korte informatie over elke gelukkige. De kaartjes legde ik tijdens de repetitie op een tafeltje. Kon ik ze mooi weer pakken als ik op het podium stond.

Na een knallend introductiefilmpje kwam ik op, onder een stevig applaus. Zo hard zou het publiek die avond niet meer klappen. Direct zag ik welke catastrofe zich had voltrokken. Het tafeltje stond er nog, maar zonder mijn kaartjes. Er volgde een bijna twee uur durende lijdensweg. Ik wist niet hoe de winnaars heetten en haalde hun bedrijven en bedrijfsactiviteiten door elkaar (‘O, zat uw buurman in de software?’). Terwijl ik onverstoorbaar doorging, liep de zaal in slow-motion leeg.

Natuurlijk had ik gewoon moeten melden dat ik de kaartjes kwijt was en of iemand ze wilde brengen. Dan had de consternatie twee minuten geduurd en niet een hele prijsuitreiking lang. Ik probeerde de schone schijn op te houden en juist daardoor ging het mis.

Dit extra dikke nummer van Filosofie Magazine staat in het teken van de stuntelende mens, niet toevallig ook het thema van de Maand van de Filosofie. Het mooie aan stuntelen is dat we het allemaal doen. ‘Leven is stuntelen. Iedereen die iets anders beweert jokt’, schrijft Arnon Grunberg in een prikkelend essay.

De mislukking hoort net zo bij ons als onze sterfelijkheid. Zij vormt een antigif tegen nietsontziend perfectionisme en idealisme dat over lijken gaat. We willen allemaal leren van onze fouten, maar laten we ook niet vergeten er af en toe hard om te lachen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer