Home Voorwoord: Moraliseren

Voorwoord: Moraliseren

Door Louis Hoeks op 25 april 2019

Voorwoord: Moraliseren
Cover van 05-2019
05-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Als redactie van Filosofie Magazine willen we u steeds verrassen met nieuwe inzichten of andere perspectieven. Daarom blijven we het magazine vernieuwen. In dit nummer verwelkomen we twee columnisten: René ten Bos en Alicja Gescinska.

Ten Bos (1959) is voor veel filosofieliefhebbers een vertrouwd gezicht. Hij was de afgelopen twee jaar Denker des Vaderlands, tot hij op 1 april werd opgevolgd door Daan Roovers, voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine.

De in Twente geboren hoogleraar aan de Nijmeegse Radboud Universiteit is geen stoffige studeerkamergeleerde. Zijn denken is doorspekt met humor en op zijn armen heeft hij, als herinnering aan deze uitgestorven diersoort, twee Tasmaanse buidelwolven laten tatoeëren, zo blijkt uit een interview met hem op pagina 42.

Ten Bos besloot op zijn zesde, toen zijn tweejarige zusje overleed, filosoof te worden. Nog altijd vindt hij dat de wijsbegeerte troost kan bieden in absurde situaties. ‘Filosoferen is leren omgaan met dingen die doof voor je zijn.’

Ook de Vlaamse Alicja Gescinska (1981) is een veelzijdig denker. Zij ontvluchtte als zevenjarig meisje met haar ouders communistisch Polen. Die ervaring legde de basis voor haar politieke engagement. Gescinska maakte naam met haar pleidooi voor ‘positieve vrijheid’.
Vrijheid is voor haar meer dan de afwezigheid van een verbod. Positieve vrijheid draait om het vermogen van de mens om zijn eigen meester te zijn. Vorig jaar verscheen een prachtig werk van haar hand over de kracht van muziek.

Waar Ten Bos zijn onderwerpen dikwijls met de nodige humor benadert en stelt niet te willen moraliseren, vindt Gescinska dat laatste geen probleem. ‘Als je een kind opvoedt, dan moet je ook voortdurend moraliseren’, zei ze ooit.

Ten Bos, Gescinska en onze derde columniste, Stine Jensen, vormen samen een divers trio. Ik hoop dat u net zo enthousiast over hen raakt als ik.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer