Home Voorwoord: Kabouterhuisje

Voorwoord: Kabouterhuisje

Door Leon Heuts op 05 januari 2017

Cover van 01-2017
01-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

Welkom in 2017, het jaar waarin Donald Trump wordt geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten, de PVV afstevent op een verkiezingsoverwinning, en Marine Le Pen grote kansen heeft om president van Frankrijk te worden. Het is een cruciaal jaar, waarin een oude politieke orde zomaar ten grave kan worden gedragen. En misschien begrijpelijk: de structuur van rechtsstaat, representatie, en internationale organisaties leek er niet langer voor het volk te zijn – te abstract, te technocratisch, misschien te veel ook gericht op de markt als oplossing van politieke kwalen.

Maar begrijpelijk is natuurlijk niet hetzelfde als wenselijk. Er is alle reden om te zeggen dat met de onstuitbare opkomst van het populisme de politiek wordt vermoord. Daarom ligt het thema van dit nummer ‘opnieuw beginnen’, me na aan het hart. De grote politiek denker Hannah Arendt ziet politiek als een vorm van opnieuw beginnen. Wie politiek actief is – en dat zijn we in zekere zin allemaal – schuift zijn privéleven opzij en richt zich op de publieke zaak. Hij betreedt een onzekere wereld, waarin hij is overgeleverd aan anderen. Hij kan worden tegengesproken, zijn opvattingen en overtuigingen kunnen zelfs worden onderuitgehaald. Dat is beangstigend, maar biedt ook de mogelijkheid om opnieuw te beginnen, anders te kijken, daadwerkelijk te veranderen. Dat is de belofte van politiek – als we de verschillen tenminste niet uit de hand laten lopen.

Maar precies dat is niet de inzet van populisten. Zij zeggen: u hoeft niet te veranderen, want alles en iedereen wat u niet kent, sluiten we buiten. Desnoods door een muur. Dat is geen politiek, maar speelt in op het verlangen dat de samenleving een verlengstuk is van hoe we zelf zijn, in een behaaglijke omgeving. Politiek als een knus kabouterhuisje waar we ons thuis voelen. Maar dat is niet de wereld. 2017 is daarom het jaar van een cruciale keuze: kabouterhuisje of de wereld.

Op 21 januari organiseren wij ons evenement ‘Ontketen iets nieuws’. 
Kijk voor meer informatie op filosofie.nl/geboorte.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer