Home Voorwoord

Voorwoord

Door Daan Roovers op 30 april 2014

Cover van 05-2011
05-2011 Filosofie magazine Lees het magazine

Du musst dein Leben ändern (je moet je leven veranderen) is de slotregel van een beroemd gedicht van Rainer Maria Rilke. De dichter bezong in het sonnet de schoonheid van een volmaakt beeldhouwwerk. De dwingende kracht van die perfecte torso doet volgens Rilke een sterk appèl op de toeschouwer: zo kun je niet verder leven.
Peter Sloterdijk leende deze regel als titel voor zijn nieuwste boek. In Je moet je leven veranderen laat Sloterdijk zien dat de mens een wezen is dat voortdurend bezig is met training en oefening; dat zichzelf vormt en opvoedt. Een ‘halffabrikaat’: bij geboorte niet meer dan grondstof voor verbetering.
En, een vraag die Sloterdijk overigens al eerder opwierp, waarom zouden we in het streven naar een beter mens niet ook technologische middelen inzetten? Deze vorm van mensverbetering is deze maand het thema van Filosofie Magazine. In een interview noemt ethicus John Harris het zelfs onze morele plicht om onszelf met alle beschikbare middelen te verbeteren. (p.30)
Ook de filosofie van Nietzsche heeft een sterk activistische inzet en roept op jezelf ter hand te nemen. Ontworstel je aan de massa, ontwikkel jezelf, word een vrije geest… Vanaf pagina 44 schetst Joep Dohmen Nietzsches weg van karakterloze mens tot vrije geest. Met een stijlvol karakter word je niet geboren, aldus Nietzsche, dat ontwikkel je ‘met veel langdurig oefenen en dagelijks werk’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer