Home Voorwoord

Voorwoord

Door Daan Roovers op 30 april 2014

Cover van 06-2011
06-2011 Filosofie magazine Lees het magazine

Het was een wereldprimeur in De Nieuwe Liefde – het Amsterdamse bezinningscentrum van theoloog Huub Oosterhuis. Op 9 juni werd daar Religie voor atheïsten ten doop gehouden, de Nederlandse vertaling van Alain de Bottons nieuwste boek. Een nieuw boek van hem trekt altijd veel belangstelling, maar deze presentatie was wel heel bijzonder, omdat het de allereerste uitgave wereldwijd betrof. Zelfs in zijn eigen Engeland verschijnt het boek pas dit najaar.
In de toepasselijke ambiance – voormalig wijnpakhuis én voormalig parochiehuis – sprak De Botton over wat atheïsten, zoals hijzelf, van religie kunnen leren. Want dat je niet gelooft, betekent volgens De Botton niet automatisch dat je het hele arsenaal aan religieuze technieken zou moeten afzweren. Sterker nog: atheïsten kunnen veel leren van de manier waarop religies omgaan met cultuur, morele oefening, spiritualiteit en kunst – kortom, de hele ‘business of saving souls’ –, én met geld.
Ja, ook dat laatste was De Botton niet ontgaan. Religies zijn florerende economieën waarbij vergeleken de literaire en culturele sector in het niet vallen. Kunnen wij, seculieren, daar misschien wat van leren? Het was niet moeilijk daarin een verwijzing te zien naar de Nederlandse discussie over de bezuinigingen op cultuur.
De inzet van De Bottons nieuwste boek gaat echter verder dan wat gemakkelijke, grofstoffelijke vergelijkingen. Hij is geëngageerd: hoe kunnen we zorgen dat er minder eenzaamheid is in de grote steden, hoe gaan we om met vreemdelingen, kan cultuur troost bieden, en: kan religie ons daarbij helpen?
Die avond testte De Botton zijn ideeën op een relatief klein publiek, maar dit najaar zal de discussie ongetwijfeld ook in Engeland losbarsten. Ook in Nederlandse media zal hij dan nog met regelmaat opduiken: Ivo Niehe is een paar weken geleden al vooruitgereisd om een portret van hem te maken. (‘Who is that guy?’ vroeg De Botton tijdens het diner voorafgaand aan de bijeenkomst. ‘He was very nice, but he seemed to be more interested in my youth than in my work.’) In dit nummer van Filosofie Magazine alvast een interview met hem (vanaf p. 70). En op onze site is een filmpje – het eerste! – te zien waarin hij vertelt over zijn nieuwste boek (zie filosofie.nl).

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer