Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2017

Volgens deze rechtspsycholoog moeten we niet op onze intuïtie vertrouwen

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Intuïtie maakt meer kapot dan je lief is, vindt rechtspsycholoog Harald Merckelbach. We moeten leren onze gevoelens te disciplineren met ons verstand.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: BMFotografie

 

Wat kan ik weten?

‘Binnen de rechtspraak menen sommige mensen aan waarheidsvinding te moeten doen. Maar dat is eigenlijk buitengewoon naïef. Neem het geval van een dermatoloog die naar een moedervlek kijkt op een enkel. Hij zegt tegen zijn patiënt dat de vlek er normaal uitziet. Een tijdje later krijgt de patiënt klachten. Dan blijkt het toch kanker. Uiteindelijk overlijdt hij aan de melanoom. Nabestaanden klagen de dermatoloog aan wegens wanprestaties. Ze vragen andere dermatologen om een second opinion. Die beweren vervolgens dat de dermatoloog had moeten zien dat het een gevaarlijke moedervlek was. Maar achteraf is dat makkelijk oordelen. Het had meer moeten gaan om de vraag of de dermatoloog op dat moment met de kennis die hij toen had de juiste beslissing heeft genomen. Het draait om redelijkheid en prudentie en niet zozeer om waarheid.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden