Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2020

Tussen saaiheid en ascese

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

De wereld om ons heen vraagt voortdurend om een reactie. Gezin en werk, en niet te vergeten talloze apps, trekken voortdurend aandacht. Hoe vinden we weer rust en concentratie? Hoe verliezen we onze angst voor de stilte?

Op de dag dat ik dit schrijf, heb ik twee maanden geen alcohol gedronken. Ik was een stevige drinker en dronk bijna elke dag. Een fles wijn was zo leeg. Er zijn online vele juichverhalen te vinden overstoppen met alcohol: je voelt je fitter, je slaapt beter, je bent helderder et cetera. Mocht u dezelfde stap overwegen als ik, dan kan ik u verzekeren dat dit allemaal waar is. Toch zijn er, althans voor mij, ook moeilijke kanten aan stoppen. Ik merk hoe indringend de wereld eigenlijk om aandacht vraagt. En hoe moeilijk het is om die oprecht te geven.

Dat alcohol en aandacht niet samengaan is bekend. Daarom vormen bijvoorbeeld drank en autorijden geen goede combinatie. Dat heeft uiteraard een fysieke oorzaak: alcohol onderdrukt het centrale zenuwstelsel. Het brein vertraagt, met alle gevolgen voor hoe we tijd en ruimte registreren. Tijd en ruimte duiden we in onderscheidingen: hier of daar, nu of straks. Maar naarmate we de daartoe noodzakelijke zintuiglijke prikkels minder snel verwerken, vloeit alles in elkaar over. Momenten rekken uit tot een eeuwig nu, en ruimte tot een eindeloos hier. De grens tussen de dronkaard en de wereld vervaagt. Dat vergt overigens niet eens veel drank. De drinker die dagelijks zijn roesje nodig heeft van enkele glazen, merkt het al. Het roesje is precies die tijdelijke vervaging van ruimte en tijd. Een van de veelgehoorde effecten van stoppen met drinken is ‘dat je zoveel tijd overhebt’. Het nu is niet langer eeuwig, maar in een oogwenk voorbij. De vraag is alleen wat je met de rest van de avond moet aanvangen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden