Home Stine Jensen: Openhartigheid

Stine Jensen: Openhartigheid

Door Stine Jensen op 30 juni 2015

Cover van 07/08-2015
07/08-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Ik bladerde in een bijlage van NRC Handelsblad, Seks voor gevorderden. De onderwerpen waren dezelfde als in een vrouwentijdschrift, alleen de krant leek feitelijk te weten hoe het zat. Penetratie is niet heilig. Vrouwen ejaculeren ook. Voor de G-spot moet je een of twee vingers naar binnen steken en een ‘kom hier-beweging’ maken. En: het vallei-orgasme bestaat niet. Het bevreemde mij. Wat zou een bijlage seks voor beginners bevatten?  Maar vooral: hoe wist de krant dit alles zo trefzeker? Omdat ze seks als een klinische kwestie van geslachtsorganen en medische anatomie definieerden en een laatje wetenschappelijke onderzoeken uit de kast trokken om een en ander te bewijzen (‘volgens een studie van het AMC duurt het orgasme van een vrouw gemiddeld 30 seconden’)? Of moesten we dit alles ironisch lezen, en zo ja, wat hadden we daar eigenlijk aan?

‘Hoewel het een van de intiemste bezigheden is, bestaan er rond seks een heleboel invloedrijke, door de samenleving bekrachtigde opvattingen die voorschrijven hoe een normaal mens gevoelsmatig en praktisch met dat onderwerp dient om te gaan’, schrijft Alain de Botton in zijn boekje Meer denken over seks. Daar heeft hij een waar punt. De NRC-bijlage is precies zo’n manier om de ‘norm’ te bestendigen: klaarkomen, dat doen wij van de NRC zo, zonder non-sense over golvende valleien, maar ‘gewoon’, in 30 seconden. En u, hoe doet u het? Op een avond gooide een vriendin een vraag in de groep: ontwikkelen jullie je seksueel? Doen jullie iets op dit gebied? Is het niet vreemd dat we jaren naar school gaan om onze geest te scherpen, maar dat het lichaam niet diezelfde aandacht krijgt? Het viel even stil, maar toen kwamen de verhalen los. Over seks in lange relaties, over je huwelijk opengooien, over porno kijken, over de beginnende tantra-excursies, over hoe dat gaat als je kinderen hebt. Over verlangens en over taboes. Mooi, en openhartig ook wel. Openhartigheid wordt soms als de oplossing gezien. Als we maar open genoeg zijn, komt het allemaal goed. In zekere zin zou je de krant ook om zijn openheid kunnen prijzen: een boekje open over de zin/onzin over seks. Maar gevoelens van divers pluimage (woede, lust, opwinding, wreedheid, verliefdheid) ontbreken. En dat maakt de bijlage zo onzinnig (dat doen vrouwenbladen dan toch een stuk beter). Misschien is seks is ook wel iets dat altijd een beetje ingewikkeld en meerduidig zal blijven, omdat het verbonden is met zoveel andere zaken: liefde, intimiteit, lust, verlangen, overschrijding, lichamelijkheid én geestelijkheid. Isabelle Allende lokaliseerde de G-spot bijvoorbeeld al elders: ‘Voor vrouwen zijn woorden het beste afrodisiacum. De G-spot zit in de oren.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.