Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2015

Stelling: Het nut van filosofie is niet in beleidsdoelstellingen te vangen

Simone van Saarloos, Eric Schliesser, Ingrid Robeyns

Ons panel, bestaande uit Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns reageert iedere maand op een actuele stelling.
 

Simone van Saarloos

Schrijver, columnist

Eén ding is zeker: beleidsdoelstellingen zijn veiliger zonder filosofie. In 2011 demonstreerden kunstenaars en creatieven tegen de bezuinigingsplannen van Halbe Zijlstra. Subsidies werden afgeschaft en kleine theaters werden opgeheven. Maar vorige maand vroeg de VVD aan de critici uit de kunstsector om excuses aan te bieden. Onderzoek wees namelijk uit dat het goed ging met de kunsten.

Waarschijnlijk zijn de VVD-cijfers weinig representatief (‘straattoneel’ wordt als ‘bezoek aan theater’ gedocumenteerd), maar wat interessant is: slechte intenties (bezuinigen zonder visie) hebben niet altijd een kwalijke uitkomst. Dat de bachelor wijsbegeerte op universiteiten dreigt te worden wegbezuinigd is heel erg, maar wanneer alle traditionele vrijplaatsen – plekken waar gedacht, gespeeld en onderzocht wordt zonder dat het directe nut daarvan te bewijzen is – worden uitgeroeid, zullen er nieuwe plaatsen ontstaan. Een Mexicaans gezegde luidt: ‘Ze probeerden ons te begraven, maar vergaten dat we zaden waren.’ Zo zal het ook de filosofie vergaan.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden