Home Stelling: Familie heeft moreel een streepje voor

Stelling: Familie heeft moreel een streepje voor

Door Simone van Saarloos, Eric Schiliesser en Ingrid Robeyns op 02 december 2015

Cover van 12-2015
12-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Ons panel, bestaande uit Simone van Saarloos, Eric Schliesser en Ingrid Robeyns, reageert iedere maand op een actuele stelling.

Simone van Saarloos

Schrijver, columnist

In 1988 richtte Lenie de Zwaan het CISA (Centrum Individu en Samenleving) op, omdat gehuwden sociale, economische en juridische voordelen ervaren ten opzichte van alleenstaanden. Het CISA bestaat nog steeds. In twintig jaar is het aantal eenpersoonshuishoudens met 36 procent gestegen, toch wordt nog altijd gedacht dat je samen het beste af bent. Op officiele formulieren wordt naar de ‘ouder(s)/partner’ gevraagd – in het geval van de partner wordt er geen mogelijkheid op meervoud ‘(s)’ geboden en ‘vrienden’ worden niet genoemd. Het is duidelijk: we gaan ervan uit dat je opgroeit in een gezin, waarna je je losweekt van je ouders om een romantische liefde te vinden. Twee Amsterdamse vrienden, Joris Janmaat en Christiaan Fruneaux, ondertekenden een vriendschapsovereenkomst. Ze zijn allebei met een vrouw getrouwd, maar willen dat de verantwoordelijkheden die zo vanzelfsprekend bij het huwelijk horen breder kunnen worden gedeeld. SGP’er Kees van der Staaij stelde eens voor om anti-overspel en pro-gezin billboards langs de weg te plaatsen. Die moraal wordt allang overal verkondigd. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer