Home Spinoza en Descartes levensecht in Leiden

Spinoza en Descartes levensecht in Leiden

26 april 2004

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Twee levensgrote beelden van Spinoza en Descartes, gemaakt door Erzsèbet Baerveldt, zijn te bezichtigen in het Stedelijk Museum De Lakenhal te Leiden.Baerveldt maakte de beelden niet uit louter eerbetoon aan de twee denkers. ‘Ik kan mij helemaal niet vinden in wat Descartes en Spinoza naar voren brachten’, verklaart de kunstenares. Ze beschuldigt hen ervan alles te veel vanuit het verstand te benaderen, waardoor een eenzijdig beeld van de werkelijkheid tot stand komt. ‘Daarom heb ik Spinoza meer in zijn joodse context geplaatst, door kabbalistische cijfers in de rug te krassen.’
Descartes is van aluminium. Het beeld is een kopie van een eerdere versie in brons, dat ze maakte in opdracht van het kasteel Endegeest in Oegstgeest waar Descartes nog gewoond heeft. De bronzen Descartes heeft zijn vaste plekje op de binnenplaats van het kasteel. Baerveldt maakte op aanvraag van het Stedelijk Museum De Lakenhal een tweede exemplaar. Om uit te drukken dat Descartes een modern denker was, vervaardigde ze het uit aluminium. Zo ziet het er heel wat eigentijdser uit. Spinoza’s beeld is van brons.
Deze beelden van Baerveldt worden tentoongesteld samen met enkele oudere beelden van haar, foto’s die ze maakte van haar beelden en de videoregistratie van haar performance Piéta uit 1992. 

De expositie loopt nog tot 23 mei in het Stedelijk Museum De Lakenhal, Oude Singel 28-32, Leiden. Tel.: 071-5165360, 071-5120820. Op dinsdag t.e.m. vrijdag van 10-17 uur, op zaterdag, zon- en feestdagen van 12-17 uur.