Home Schrijver, blijf niet bij je eigen soort

Schrijver, blijf niet bij je eigen soort

Door Jannah Loontjens op 20 maart 2018

Schrijver, blijf niet bij je eigen soort
Cover van 04-2018
04-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Filosoof Jannah Loontjens kreeg kritiek omdat ze in haar roman personages opvoert die een andere huidskleur en achtergrond hebben dan de schrijver. Ze legt uit waarom deze ‘omgekeerde identiteitspolitiek’ desastreus is.

Onlangs verscheen mijn roman Wie weet, een boek waarin ik negen verschillende vertelstemmen opvoer. Het verhaal speelt zich af in Amsterdam, beginnend op de dag van de aanslag op Charlie Hebdo en eindigend op de avond erna, waarop er een protestmars van de Vijzelgracht naar de Dam wordt gehouden. Aangezien het boek zich in het Amsterdam van nu afspeelt, werd de diversiteit die deze stad kleurt vanzelf deel van het boek. Een van de vertellers is een tiener, er zijn een opa, een rijke witte man, een Marokkaanse Amsterdammer die in de beveiliging werkt, een homoseksuele bioloog, een vrouw met een Somalische achtergrond die bij een bank werkt, twee docenten die aan de Universiteit van Amsterdam werken, en enkele studenten, onder wie ook een meisje van Marokkaanse afkomst.

Tekst loopt door onder afbeelding

Beeld: HH/Paul Van Riel

Rond het verschijnen van dit boek kreeg ik commentaar op mijn veronderstelde arrogantie: hoe durfde ik als witte geprivilegieerde schrijver me de stem van minderheden toe te eigenen? Door een Somalische in mijn roman aan het woord te laten zou ik een patroon bevestigen van eeuwenlange overheersing van de witte mens, die de Ander niet alleen onderdrukt, maar zich ook nog gemachtigd voelt om voor die ander te spreken. Degenen die reageerden hadden mijn boek nog niet gelezen, maar gingen af op opmerkingen óver de roman. Toch trok ik het me bijzonder aan.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer