Home Robbert Dijkgraaf: ‘Het lijkt alsof de wereld begrepen wíl worden’

Robbert Dijkgraaf: ‘Het lijkt alsof de wereld begrepen wíl worden’

Door Jeroen Hopster op 24 april 2012

Cover van 05-2012
05-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

‘Ik zou nog weleens deel willen uitmaken van een wetenschappelijke revolutie.’ Natuurkundige Robbert Dijkgraaf wordt per 1 juli 2012 directeur van het vermaarde Institute for Advanced Study in Princeton.

Wat kan ik weten?
‘Wetenschappers zijn als cartografen die onontgonnen stukjes land in beeld brengen. Er is geen enkele garantie dat wij daarin slagen, dat de wereld die buiten het directe menselijke blikveld ligt door ons begrepen kan worden. Maar telkens weer lukt het ons om die kaart uit te breiden, zowel in de richting van de allerkleinste structuren als in die van de grote kosmos. Nergens zien we een bordje staan “verboden voor mensen”. Het is een wonder dat de wereld zo begrijpbaar is: het lijkt alsof zij begrepen wíl worden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.