Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2013

René Gude: ‘Iedereen weet het, maar samen weten we het niet’

Jeroen Hopster

De filosofie is een trainingsprogramma om tot gezamenlijke kennis te komen, stelt filosoof René Gude. De nieuwe Denker des Vaderlands werpt zich op als oefenmeester om dat programma te faciliteren.

Volgens Plato beschikt de ideale staatsman over de deugd van de wijsheid: de koning-filosoof. Hoe zou de residentie van een filosofenkoning eruitzien? In De Staat blijft Plato ons het antwoord schuldig, maar wel stelt hij hem een behaaglijk rentenierverblijf in het vooruitzicht: nadat de bestuurlijke taken zijn vervuld, wacht een vertrek naar ‘de eilanden der gelukzaligen’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden