Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2019

Recensie: Misleid door welbespraakte egoïsten

Jannah Loontjens
Essayist

Door de domheid van het volk te gebruiken kunnen kwaadwillende dictators in het zadel komen, waarschuwde Plato al. De enige remedie is wijsheid.

Ook in Plato’s tijd zagen velen de democratie als de beste staatsvorm: het was de enige die een grote mate van vrijheid verzekerde. ‘Alle politieke stromingen zijn er toegestaan’, zegt Socrates in Plato’s Politeia, door Hans Warren en Mario Molengraaf schitterend vertaald onder de titel Het Bestel. Toch wijst Socrates, die in het boek alle gesprekken leidt, ook op de gevaren die een democratie met zich meedraagt. Socrates is van mening dat een democratische samenleving de perfecte voedingsbodem vormt voor een dictatuur. Sommige van zijn argumenten komen enigszins gedateerd en wereldvreemd over, maar andere kanttekeningen bij de democratie zijn nog altijd relevant.  

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden