Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2019

Postuum interview Aristoteles: ‘Trump is overtuigend dankzij zijn schaamteloosheid’

Emma Cohen de Lara en Michiel Zonneveld

Hoe ontmasker je de retorische trucs van Donald Trump? Wij vroegen het aan de Griekse denker Aristoteles (384-322 v.Chr.), die het meesterwerk Over drogredenen schreef.

Wat vindt u van Trumps toespraken, zoals zijn State of the Union?
‘Ik ben erover te spreken. Het was een retorisch sterke toespraak. Wel is het goed om alert te zijn op de drogredeneringen die erin zitten. Zo noemt hij de muur aan de grens met Mexico noodzakelijk, omdat “muren werken en levens redden”.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Illustratie: Berend Vonk

Waarom zou dat een drogreden zijn?
‘Hij doet net alsof je met een muur automatisch levens redt. Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Het kan in het ene geval waar zijn, maar het geldt niet in het algemeen. Bijvoorbeeld niet voor de immigranten die hun leven in de waagschaal stellen in een poging toch binnen te komen. Dit is een accidentdrogreden; daarvan is sprake als de spreker zich beroept op een algemene regel, zonder rekening te houden met gerechtvaardigde uitzonderingen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden