Home Plato: ‘We overwaarderen de kopie van de kopie’

Plato: ‘We overwaarderen de kopie van de kopie’

05 oktober 2017

De Griekse filosoof Plato werd beroemd door zijn ideeënleer. Volgens deze leer is de werkelijkheid slechts een afspiegeling van abstracte ideeën. Zodra wij een chihuahua of Rottweiler zien, zien we slechts een afspiegeling van de abstracte vorm ‘hond’, en begrijpen we dus nog niet wat een hond is. Alleen met ons verstand kunnen we deze vormen kennen. Een veelgehoorde kritiek is dat Plato de ideeënwereld overwaardeert en de werkelijkheid onderwaardeert. Maar volgens Frank en Maarten Meester is dit in de wereld van vandaag een welkome tegenstelling:

‘Tegenwoordig overwaarderen velen van ons juist de kopie van de kopie. Een onderwijzeres vertelde mij dat haar leerlingen thuis zo veel achter tv en computer zitten dat ze haar te saai vinden. Zij is in feite als de ambachtsman: ze produceert op een kundige manier kennis. Maar als ze na vijf minuten nog aan het woord is, willen de leerlingen haar wegzappen.’

Volgens Frank en Maarten Meesters is een herwaardering op zijn plaats:

‘Denk aan het gebrek aan respect voor mensen die echt iets nuttigs doen, zoals de verpleegkundige, leraar, brandweerman, ambulancebroeder. De kunstenaar kan eigenlijk niets, zegt Plato, want als hij echt iets kon, zou hij ook wel echt iets doen. Hij heeft het vooral over schrijvers en kunstenaars, maar je kunt dat ook betrekken op veel adviseurs, bankiers, speculanten, journalisten, managers en presentatoren. Waarom verdient Paul de Leeuw 650 duizend euro per jaar, terwijl de verpleegkundige die op de intensive care geregeld mensen het leven redt nog geen twintigste van dat bedrag krijgt?’

Meer lessen van Plato leest u hier – bijvoorbeeld hoe je als lelijke man toch de mooiste jongens krijgt door kuisheid te veinzen

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer