Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2009

Plato in een circustent

Michel Dijkstra

Jan Bor moet zijn korte geschiedenis van de filosofie met veel plezier hebben geschreven. Hij schrijft enthousiast en lardeert zijn boek met speelse beelden.

‘Filosofie is een gepassioneerd verlangen naar en – er eenmaal door aangeraakt als door een liefdespijl – een houden van de wijsheid, sofia. Daarmee is de filosofie een zaak van het verstand én van het hart’, meent filosoof Jan Bor.
Met deze omschrijving van de wijsbegeerte opent Bor zijn nieuwste boek Filosofie in een notendop. In dit compacte overzichtswerk bespreekt hij behalve het westerse denken ook de filosofie van India en China. Hoewel Bor nauwelijks tweehonderd pagina’s tot zijn beschikking had, werd zijn Notendop geen aaneenschakeling van weetjes. In plaats daarvan presenteert hij een eigen interpretatie van de filosofiegeschiedenis.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden