Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2016

Paul Verhaeghe: ‘Orders naar beneden schreeuwen werkt niet meer’

Leon Heuts
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Het probleem van de moderne leidinggevende: Hoe krijg je iets gedaan van een werknemer? Gezag is niet langer vanzelfsprekend, maar wat dan wel? Psychoanalyticus Paul Verhaeghe bepleit een horizontale organisatie.

God is dood – en dat merken we ook op de werkvloer.’ Paul Verhaeghe houdt van de grote lijn; zijn beschouwing begint in de achttiende eeuw, om via Nietzsche en Hannah Arendt in het nu uit te komen. In zijn kamer in het doolhof van de faculteit psychologie van de Universiteit Gent (‘De architect moet gedacht hebben dat een doolhof past bij psychologie’) geeft hij toelichting.


‘Al vanaf de achttiende eeuw wordt de mens steeds mondiger. Hij ging onder meer twijfelen aan autoriteit. Een cruciale verandering. We zagen hoe religie werd bekritiseerd, wat zijn eindpunt kreeg in de dood van God van Friedrich Nietzsche. Maar ook andere vormen van gezag – de staat, de vader – waren niet langer meer vanzelfsprekend. In de twintigste eeuw sijpelt dat ook door tot de werkvloer. Een manager kan niet meer opereren als een chef. Wie orders naar beneden schreeuwt, haalt niet het beste uit zijn werknemers. Ze gaan hem wantrouwen.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden