Home Paul Verhaeghe: ‘Orders naar beneden schreeuwen werkt niet meer’

Paul Verhaeghe: ‘Orders naar beneden schreeuwen werkt niet meer’

Het probleem van de moderne leidinggevende: Hoe krijg je iets gedaan van een werknemer? Gezag is niet langer vanzelfsprekend, maar wat dan wel? Psychoanalyticus Paul Verhaeghe bepleit een horizontale organisatie.

Door Leon Heuts op 22 augustus 2016

Paul Verhaeghe: ‘Orders naar beneden schreeuwen werkt niet meer’
Cover van 09-2016
09-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

God is dood – en dat merken we ook op de werkvloer.’ Paul Verhaeghe houdt van de grote lijn; zijn beschouwing begint in de achttiende eeuw, om via Nietzsche en Hannah Arendt in het nu uit te komen. In zijn kamer in het doolhof van de faculteit psychologie van de Universiteit Gent (‘De architect moet gedacht hebben dat een doolhof past bij psychologie’) geeft hij toelichting.


‘Al vanaf de achttiende eeuw wordt de mens steeds mondiger. Hij ging onder meer twijfelen aan autoriteit. Een cruciale verandering. We zagen hoe religie werd bekritiseerd, wat zijn eindpunt kreeg in de dood van God van Friedrich Nietzsche. Maar ook andere vormen van gezag – de staat, de vader – waren niet langer meer vanzelfsprekend. In de twintigste eeuw sijpelt dat ook door tot de werkvloer. Een manager kan niet meer opereren als een chef. Wie orders naar beneden schreeuwt, haalt niet het beste uit zijn werknemers. Ze gaan hem wantrouwen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.