Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2009

Over de vuile stad, Kampen en de hoeren van Amsterdam

Johan Olsthoorn

Talloze filosofen verbleven korte of langere tijd in onze contreien. In de Filosofische reisgids verhaalt Erno Eskens over hun ervaringen en inzichten.

‘Vanmiddag bereikten we Ammeloh’, zo schreef de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer in mei 1803 in zijn reisdagboek. Vanuit Duitsland was hij de Nederlandse grens overgetrokken: ‘Direct veranderde het gezicht. We zagen geen vieze hutten en lemen schuren meer, maar met onvermoeibare vlijt gebouwde en sierlijk beschilderde huizen.’ Schopenhauer, toen net vijftien, was onder de indruk van de netheid van ‘Almelo’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden