Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2018

Onmatigheid: Geniet en drink zonder mate

Jannah Loontjens
Essayist

Schrijver en filosoof Jannah Loontjens vindt dat de positieve werkingen van drank en drugs te weinig gewaardeerd worden. Een lofzang op de roes.

Van de zeven hoofdzonden, die je als een christelijke vorm van zelfhulpprincipes kunt beschouwen, is onmatigheid misschien wel het sterkst geïnternaliseerd. Geniet, maar drink met mate. Of eigenlijk: drink helemaal niet! Eet niet te veel en niet te vet. Ooit waren vetrollen rond buik en dijen nog een symbool van welvaart, tegenwoordig is juist het getrainde, slanke lijf een teken van beschaving. Overgewicht en drankzucht worden niet langer met geld, noch met macht geassocieerd, maar veeleer met lower class.

Zelf heb ik een hekel aan sporten. En ik hou ontzettend van lekker eten. Ik hou van aardbeien met slagroom. Van rode wijn. Van bier in de zon. Of een glas Pernod als het echt heet is. Net een glas te veel, op mijn balkon, waar ik naar de boomkruinen kijk die ineens dieper groen lijken te glanzen, de bladeren die zinderen en de wolken die als heldere roomsculpturen in het onpeilbare blauw drijven. Ik kan intens genieten, maar mijn geweten plaagt me ook en zegt me te minderen en meer te bewegen, dat ik móét gaan sporten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden