Home Ongelijkheid

Ongelijkheid

Door Leon Heuts op 26 maart 2015

Ongelijkheid
Cover van 04-2015
04-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Het antwoord op ongelijkheid is vaak herverdeling. Maar is er niet meer nodig? Leon Heuts pleit voor een morele heroriëntatie. Willen we leven in een voortdurende strijd met anderen, willen we wel meedoen met de ratrace?

Op de middelbare school beschikte ik nooit over de merkkleding die je nodig hebt om mee te tellen. De school stond in de wijk Tongelre, in Eindhoven. Een ietwat armoedige volkswijk, maar omdat de school goed bekendstond, stuurde de top van Philips (wonend in dorpen rond Eindhoven, zoals Aalst-Waalre) hun kinderen ernaartoe. Het resultaat was een fascinerend amalgaam van volkse scholieren, met stonewashed jeans en – toch nog dure – sneakers van Puma of Adidas, en zogeheten ‘kakkers’, met polo’s en ruitjesbroeken van merken die ik nooit kon onthouden. Ik had dure sneakers noch een polo, en ik weet nog goed hoe graag ik in elk geval iets wilde hebben waardoor ik mee zou tellen. De merken stonden – en het is vandaag niet anders – voor méér dan kwaliteit (als die al zo bijzonder was); ze hadden ook een symbolische waarde. Ze vertegenwoordigden een sociale code. Meedoen, erbij horen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.