Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 7/2020

Onbegaanbare waarheden

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Er rollen koppen en het regent ledematen. In de fantastische literatuur ontdekken we tussen het absurde en het gruwelijke een spookachtig inzicht in onze wereld.

Het is 1797. Een anonieme essayschrijver in The Monthly Magazine of London doet zijn beklag over de nieuwe hype: de griezelroman. Spottend beschrijft hij de rekwisieten voor dit genre: spoken, verschijningen, geesten en botten van doden. De plaats van handeling? Meestal een oud en duister kasteel. Als de helden en heldinnen daar een keer zijn opgesloten, wacht ze een angstaanjagend en soms erotisch avontuur waar zomaar eens een perverse dame een rol in zou kunnen spelen.

Afschuwwekkende verhalen kent de literatuur al sinds haar ontstaan, maar vanaf de Renaissance en zeker in de tweede helft van de achttiende eeuw komen ze tot grote bloei – het zijn de bestsellers van de Romantiek. Ze maken deel uit van het genre van de fantastische literatuur, waarin niet de overbekende werkelijkheid wordt afgebeeld, maar de menselijke geest dient als een zoeklicht voor nog onontgonnen en vaak onbegaanbaar terrein. Sterker nog: net zo vaak verlicht die geest niet meer de wereld, maar eerder zichzelf, wanneer schrijver en lezer afdalen in de meest duistere krochten van de mens, waar elfen en kobolden leven, en waar ook verdrongen verlangens bevrijd worden en oude wonden aanvoelen alsof ze nog niet geheeld zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden