Home Nieuw museum gewijd aan Erasmus

Nieuw museum gewijd aan Erasmus

02 december 2008

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Een nieuw museum in Rotterdam wil laten zien wie Erasmus (1466-1536) was, vijfhonderd jaar na diens Lof der Zotheid.

‘We zouden allemaal erasmiaan moeten worden.’, aldus Gré Ploeg, initiatiefnemer en directeur van het Erasmushuis. Het Erasmushuis, gevestigd vlakbij de Laurenskerk waar ooit zijn geboortehuis stond, moet dan ook vooral in een leemte voorzien. ‘In een stad waar zoveel naar Erasmus is vernoemd, is het vreemd dat maar weinig mensen weten wie hij eigenlijk was’, vertelt Ploeg. Geïnteresseerde stadsgenoten of toeristen kunnen een korte documentaire zien. ‘Maar als je in debat wilt over Erasmus kan dat hier ook.’ Het doel van het Erasmushuis is vooral zijn denkbeelden uit te dragen. Buiten enkele portretten en zijn boeken is er niets van hem bewaard gebleven, vertelt Ploeg.
Alhoewel Erasmus zichzelf ‘Roterodamus’ noemde, heeft hij maar drie jaar in de stad gewoond. Hij groeide op in Gouda en vertrok rond zijn dertigste naar Parijs. Sindsdien reisde hij door Europa en beschouwde zichzelf als wereldburger. Zijn beroemdste werk, Lof der zotheid, schrijft hij onderweg op een reis van Italië naar Engeland in 1509. Hij bezoekt daar zijn vriend Thomas More, aan wie hij dit ‘amusementswerkje’ opdraagt. Hij steekt daarin de draak met de protserigheid van de Katholieke kerk. Ploeg: ‘In een tijd dat dat nog je hoofd kon kosten. Daarom dat hij steeds ‘de zot’ de kritiek laat uitspreken, zodat zijn woorden hem niet konden worden aangerekend.’ Naast scherp criticus was Erasmus vooral een humanist. Hij pleitte voor vrede tussen verschillende religieuze stromingen. Men moet zich richten op de innerlijke waarden van het geloof in plaats van religieuze uiterlijkheden. Hij ging uit van het goede in de mens en vond opvoeding en educatie belangrijke voorwaarden zodat de mens zich kan ontplooien.

Marjolein Wegman

Het Erasmushuis is te bezichtigen aan het Grotekerkplein 5, Rotterdam. Toegang gratis. Meer informatie op www.erasmushuisrotterdam.nl

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer