Home Nietzsche: ‘God is dood, en wij hebben hem vermoord’

Nietzsche: ‘God is dood, en wij hebben hem vermoord’

20 oktober 2017

‘God is dood’, schrijft Nietzsche, ‘en wij hebben hem vermoord’. Dit is een logische ontwikkeling volgens Nietzsche; de mens klimt op den duur uit het dal van onwetendheid en laat zo de religie achter zich. Maar of de mens voorbereid was op de gevolgen van deze godsmoord is volgens onze hoofdredacteur Leon Heuts zeer de vraag:

Deze dood is een volledige aardverschuiving. Nietzsche  gebruikt talloze metaforen om de klap te onderstrepen: de horizon is uitgeveegd, zon en aarde zijn losgekoppeld, we bevinden ons in een oneindig niets, de adem van lege ruimte slaat ons in het gezicht… De mens zonder God is uitgeleverd aan volledige desoriëntatie

Maar het heeft ook voordelen:

Voor het eerst sinds de geschiedenis kunnen we daadwerkelijk vormgever zijn van ons eigen bestaan. Er is geen enkele noodzaak meer om te geloven in mensen die ons vertellen wat te doen. Maar wat gaan we doen?

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.