Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2013

Nelleke Noordervliet: ‘De mens is een tijdelijke schimmel’

Jeroen Hopster

Spinoza behoort tot de centrale figuren die Nelleke Noordervliet opvoert in haar laatste roman Vrij man. In 2013 schrijft zij het boekenweekessay, over Nederlands dubbelzinnige omgang met zijn roemrijke verleden.

Vrouwelijke vrijdenkers vormen het onderwerp van haar laatste lezing, verlichte spinozisten spelen een hoofdrol in haar nieuwste boek. ‘Nederland in de Gouden Eeuw, dat vind ik een uitermate boeiende tijd’, vertelt Nelleke Noordervliet, die plaatsneemt voor haar kamerbrede boekenkast. ‘Volgens de Britse historicus Jonathan Israel werd daar de basis gelegd voor de Verlichting, die pas in de achttiende eeuw in de rest van Europa gestalte kreeg. Het denken van Spinoza en de kringen rondom hem is illustratief voor de veranderingen die de moderniteit inluidden.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden