Home Nederlandse denkers op Lijst der Groten

Nederlandse denkers op Lijst der Groten

25 mei 2004

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Spinoza en Erasmus staan op de nominatielijst met ‘Grootste Nederlanders aller tijden’. Ook schrijfster Belle van Zuylen is van de partij – zij werd later, met extra publieksstemmen, aan de lijst toegevoegd.


De filosofen moeten de strijd aanbinden met een bont gezelschap: van Marco Borsato tot Bernard Haitink, van Joost van den Vondel tot Godfried Bomans. Los van de bekendheid van zijn naam, maakt Spinoza mogelijk een kans vanwege zijn tegenwoordig oneigentijdse pleidooi voor tolerantie en verdraagzaamheid. Bovendien wordt zijn belangrijkste werk, de Ethica, nog steeds als een indrukwekkend en ambitieus betoog gezien: wie niet zijn begeerten volgt, maar actief zijn vermogens versterkt, luidt de centrale boodschap, zal uiteindelijk tot inzicht komen in de noodzakelijke samenhang der wereld.
Erasmus, Nederlands bekendste humanist, maakt eveneens kans op een hoge notering. Hij staat vooral bekend om zijn boek De Lof der Zotheid, en is, evenals Spinoza, een voorvechter van tolerantie en zachtmoedigheid. Of Belle van Zuylen (1740-1805) veel stemmers trekt, is niet zo zeker: zij is minder bekend dan Spinoza of Erasmus. Van Zuylen verzette zich tegen de vooroordelen van haar stand, was een talentvol schrijfster en had vooruitstrevende ideeën over de opvoeding van de jonge vrouw.

Niels de Rijk

Op 11 oktober zullen de honderd Grootste Nederlanders bekend worden gemaakt tijdens een avondvullende tv-uitzending. Zij zullen in de weken daarna verder strijden om een plek in de Top 10. 
Verderop in dit nummer vertelt Leon de Winter wat voor invloed Spinoza heeft gehad op zijn werk en leven.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer