Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2016

Nanda Oudejans: ‘We zien niet dat de catastrofe zich voor onze ogen afspeelt’

Lianne Tijhaar
Filosoof, schrijver

‘Als vluchteling ben je niemand en nergens’, zegt rechtsfilosoof Nanda Oudejans. Onze verantwoordelijkheid is het volgens haar niet om de rechtelozen op te vangen, maar om ze te ontvangen.

‘Laat ze oprotten, die teringlijers, we gaan met z’n allen naar het gemeentehuis’ – na deze tweet stond bij garagehouder Johan van Wouw de politie op de stoep. Haatzaaien of opruien is verboden in Nederland. Het voorkwam niet dat het vluchtelingendebat een kookpunt bereikte. Actief deelnemer aan de losgeslagen Twitter-discussie is rechtsfilosoof Nanda Oudejans. We luisteren te veel naar de hardste schreeuwers, vindt zij. ‘Er wordt vaak geroepen dat we grenzen moeten sluiten om doemscenario’s in de toekomst te voorkomen. Maar we zien niet dat de catastrofe zich al voor onze ogen afspeelt.’ Volgens Oudejans heeft het vluchtelingendebat ‘behoefte aan solidariteit’. Als we begrijpen waarom we mensen beschermen zodra ze aan onze grens verschijnen, zullen we snappen dat we mensen niet moeten opvangen, maar ontvangen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden