Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2022

Moeten we het leed van wilde dieren verzachten?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Als de mens ingrijpt in de natuur kan leed voorkomen worden. Moet je wilde dieren te hulp schieten in benarde situaties?

Beeld Bas van der Schot

Op een verlaten strand graven pasgeboren schildpadden zich uit het zand een weg omhoog. Meeuwen cirkelen boven de branding en duiken omlaag zodra de jonge schilpadjes naar zee schuifelen. Met dodelijke precisie klemmen ze de baby’s tussen hun snavels. Een voor een worden de schildpadjes weggepikt. Ik toon de dramatische scène uit een natuur­documentaire van David Attenborough aan studenten dier- en milieu-ethiek. Van de meeuw valt weinig moraal te verwachten. Maar hoe zit het met de filmploeg: had die niet tussenbeide moeten komen?

Mensen stellen zich doorgaans op als toeschouwer van de wilde natuur. Roof- en prooidier vechten het zelf wel uit. De Britse ethica Clare Palmer noemt dit onze ‘laisser-faire-intuïtie’: laat de wilde natuur maar begaan. Maar je kunt je afvragen of die intuïtie wel op zijn plaats is. Zouden mensen niet actiever moeten ingrijpen om leed in de natuur te verzachten?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden