Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2020

Moet ik afgaan op de wetenschap in crisistijd?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

De onzekerheid van de pandemie creëert behoefte aan wetenschappelijke deskundigheid. Maar kan ik blindvaren op het oordeel van de expert?

De Covid-19-pandemie heeft medisch experts in de spotlights gezet. Al vanaf zijn eerste persconferentie in crisistijd gaf premier Rutte nadrukkelijk te kennen dat hij het Nederlandse beleid in nauwe samenspraak met deskundigen zou opstellen. Ook andere Europese landen bewogen de afgelopen maanden in de richting van een medische technocratie. Zweden spande de kroon: epidemioloog Anders Tegnell werd het gezicht van de regering. Maar het vertrouwen in expertise is niet altijd beloond. Ook blijken niet alle deskundigen het met elkaar eens zijn. Over het nut van een lockdown of het dragen van mondkapjes wordt in Nederland nog steeds gesteggeld. Terwijl de RIVM-voorman zijn adviezen verdedigt, maant zijn voorganger om een andere koers te varen. Deze situatie roept vragen op over de status van wetenschappelijke expertise. Wat is die deskundigheid waard? Kan ik, als leek, blindvaren op het oordeel van de expert?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden