Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2018

Misschien heeft die ander wel gelijk

Marco Kamphuis
schrijver

Helder denken betekent vooral ingaan tegen je al te menselijke neigingen. Alan Jacobs legt uit hoe je dat doet.

Boeken over de kunst van het denken zijn gewoonlijk boeken over denkfouten. Het idee dat ik als uitverkoren lezer voortaan alle valkuilen zal vermijden waar ik tot gisteren nog in tuimelde, vind ik onweerstaanbaar. Dat idee blijkt zelf trouwens ook altijd een valkuil. Geen nood, dan herlees ik die boeken gewoon, en wanneer er een nieuwe titel in het genre verschijnt, zoals De kunst van het denken van Alan Jacobs, haast ik me weer naar de winkel.


Alan Jacobs met de Engelse editie van zijn boek, 'How to Think'

Jacobs, een hoogleraar letterkunde, zag in de gepolariseerde politieke situatie in zijn land, de Verenigde Staten, aanleiding dit boek te schrijven. In een interview voegde hij eraan toe dat er sinds de Brexit ook in Groot-Brittannië diep wantrouwen tussen twee kampen heerst. In Nederland zijn de loopgraven wat minder overzichtelijk aangelegd, maar de verdeeldheid tussen de diverse partijen is hier eveneens groot, en het maatschappelijk debat, opgeklopt door sociale media, ontaardt maar al te vaak in verbale agressie en verdachtmakingen. Wat maakt toch dat mensen zich in hun stellingen terugtrekken en voor de andere partij niets dan kwaadaardig onbegrip overhebben?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden