Home Miriam Rasch: ‘Ik ben mezelf en toch een ander’

Miriam Rasch: ‘Ik ben mezelf en toch een ander’

28 januari 2022

Miriam Rasch: ‘Ik ben mezelf en toch een ander’
Cover van 02-2022
02-2022 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Er was een lockdown, ik was ziek en het was kerstvakantie. In plaats van zoals gebruikelijk mijn leesquotum te halen met een paar ‘dunnetjes’, besloot ik mezelf te trakteren op een herlezing van Misdaad en straf van Dostojevski. Ieder zijn ding – zelf brood bakken heeft mij bijvoorbeeld nooit getrokken.

Filosoof Jacques Derrida zei over zijn bibliotheek: ‘Ik heb niet alle boeken gelezen, misschien drie of vier. Maar die drie of vier boeken heb ik wel heel erg goed gelezen.’ Ik benijd hem, al liegt hij natuurlijk. Ik zou ook wel willen ontsnappen aan de gretige drang tot het nieuwe, dat je even snel vergeet omdat het volgende zich alweer aandient. Maar herlezen kost tijd en die heb ik gewoonlijk niet.

Spreek anders met jezelf af dat je één boek per maand herleest, suggereerde journalist Theo Hakkert op Twitter (ja, er wordt daar niet alleen gescholden en gestookt, maar ook gecauseerd over Derrida en lees­gewoontes). Ik ging overstag door dat ‘spreek met jezelf af’. Het zou een jaarproject worden, waarin ik van alles over mezelf zou leren, wie ik was en wie ik had willen worden. Misschien kon ik er een reeks artikelen of zelfs een boek van maken?

Ik loog natuurlijk, maar dat geeft niet. De truc is om je eerst door ‘het project’ te laten opzwepen en vervolgens het hele idee van nuttigheid te laten varen. Na drie maanden stopte ik met de voorgenomen artikelenreeks, na vijf maanden maakte ik geen notities meer, en tegen de tijd dat het zomervakantie was, zat ik vol in een escapistische leesrazernij – lezen om het lezen, anders niet. Niet veel later was het jaar voorbij.

‘Want al heb ik wel enige belezenheid, een geheugen heb ik volstrekt niet,’ schrijft Montaigne. Niet erg, want daardoor zijn boeken bij herlezing ‘altijd weer verheugend nieuw en fris’. Dat kan ik beamen. Raskolnikov, Lily Briscoe, ’t Dichtertje: daar stonden ze, verheugend nieuw en fris, zichzelf en toch anders. Net als ikzelf. Want dat was een van de weinige dingen die ik het afgelopen jaar leerde: dat ik mezelf was en toch een ander, die ik me maar met moeite kon herinneren.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer