Home Filosofie en literatuur Het leven dendert er altijd overheen
Filosofie en literatuur

Het leven dendert er altijd overheen

Als schrijver ben je soms een medium dat doorgang geeft aan iets daarbuiten, ervaart Miriam Rasch terwijl ze aan een nieuw boek werkt.

Door Miriam Rasch op 20 februari 2024

Miriam Rasch column ontroering middelvinger

Als schrijver ben je soms een medium dat doorgang geeft aan iets daarbuiten, ervaart Miriam Rasch terwijl ze aan een nieuw boek werkt.

FM3 Filosofie Magazine kun je voelen met je ogen
03-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Misschien was het ooit normaal, in de tijd dat schrijvers leefden van een adellijke toelage of teerden op de zak van een mecenas of vorst, maar voor mij was het een ongekende luxe: vijf maanden ongestoorde schrijftijd, om te werken aan een nieuw boek.

De laatste keer dat ik zoiets had meegemaakt was bij het schrijven van mijn scriptie filosofie, een kleine twintig jaar geleden. Toen zat ik achter de computer met een kitten op schoot tot die was uitgegroeid tot kat. Nu mocht ik in gezelschap van allerlei slimme mensen van over de hele wereld, op een eigen kamer, in hartje Amsterdam, met uitzicht op kerkramen en een rozentuin met een specht… Nu ja, hopelijk zou ik daar wat beter uit mijn woorden komen.

Verlof aangevraagd, vervanger ingewerkt, out-of-office aangezet. Op mijn website hing ik een bordje: ‘gesloten’. (Deze column mocht blijven.) Daar ging ik dan, het schrijversleven tegemoet.

Nu vragen de narratieve conventies om een wending, een volta die aan het tot dusver vertelde een draai geeft, als een kantelraam dat opengaat.

Maar voorlopig zat ik daar gewoon dag in dag uit te tikken, duizend woorden, tienduizend woorden en dan nog eens. Ik ben gewend om elk moment aan te grijpen om te schrijven, omdat het leven er altijd overheen dendert. Alleen was elk moment nu elke dag. ’s Middags dronk ik koffie met literaire kennissen, bezocht een boekpresentatie of de uitgeverij. Ik kan het niet anders noemen dan ‘de leven’.

Even tussendoor… Meer columns lezen van Miriam Rasch? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Goed, er kwam toch een volta, en wel meer dan één. Het raam sloeg open en de wereld woei binnen. Er brak een oorlog uit, die zich in het klein naar eigen gelederen vertaalde. Er waren verkiezingen, met een uitslag die historisch heet, maar vooral weinig goeds beloofde voor de toekomst. De gebeurtenissen sijpelden mijn woorden in, stelden ze op scherp. Als schrijver ben je soms een medium, dat doorgang geeft aan iets daarbuiten.

Losgezongen van de tijd leek ik, en tegelijk volledig erin opgenomen. Eens kwam ik mijn kantoor met uitzicht op kerk en tuin binnen en wist niet meer welke dag het was.

Lieve lezer, het was dinsdag.