Home Marli Huijer: Boekhandel

Marli Huijer: Boekhandel

Door Marli Huijer op 29 september 2016

Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

In Londen is er een nieuwe trend: boekwinkels zonder koffie en zonder wifi. Je kunt urenlang in boeken neuzen zonder te worden gestoord door telefoongesprekken of rinkelende kop en schotels. De boekhandels willen oases van rust zijn in een stad vol hectiek. Aanvoerder is de Libreria Bookshop in East End. In The Guardian zei de eigenaar te hopen dat mensen zich in de winkel onderdompelen in het ‘intellectuele landschap’. In Libreria schrijft niemand je voor wat je moet lezen; je komt zelf een schat aan mooie en onbekende boeken tegen. De naam Libreria verwijst naar Jorge Luis Borges’ verhaal ‘De Bibliotheek van Babel’, de bibliotheek waarin alle geschreven of nog te schrijven boeken worden bewaard.

De terugkeer van de rustige boekwinkel is opvallend, omdat nog maar kortgeleden de boekenbranche zeker wist dat alleen de combinatie ‘boeken en espresso’ het papieren boek kon redden. Is de komst van wifi- en koffieloze boekwinkels een laatste stuiptrekking voordat het papieren boek definitief verdwijnt? Of de ultieme redding?

Een soortgelijke vraag speelt in studies naar tijd. Zo meent de Duitse socioloog Hartmut Rosa dat oases van rust in een samenleving waarin alles steeds sneller gaat weinig veranderen aan de gejaagdheid. Na een week in een klooster kost het alleen maar meer moeite je weer aan het razende levenstempo aan te passen.

Daar is tegen in te brengen dat een goede afwisseling van hectiek en rust ook in een aangenaam levensritme kan uitmonden. Wekelijks een uurtje opladen in een boekhandel zorgt dat je er de rest van de week tegen kunt.

Mijn optimisme staat niet los van mijn liefde voor de boekhandel. Nu je ook in veel bibliotheken niet meer vrijelijk kunt rondkijken, is de boekhandel een van de weinige plaatsen waar je onverwachte literatuur kunt tegenkomen. De selectie door de boekhandelaar is mij daarbij liever dan de selectie op basis van een algoritme. Het papieren boek prikkelt alle zintuigen; je voelt, ruikt, ziet en hoort de bladzijden. En als de sfeer goed is kun je zomaar in gesprek raken over een boek.

Nog niet zo lang geleden waren boekhandels het centrum voor het politieke leven. Die tijd lijkt ver weg, maar wie veel boeken leest weet dat de tijden zo weer kunnen veranderen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer