Home Liefde

Liefde

Door Daan Roovers op 29 april 2014

Cover van 05 -2013
05 -2013 Filosofie magazine Lees het magazine

‘How necessary is a relationship?’ heet de avondcursus van The School of Life op dag dat ik er op bezoek ben. Uitverkocht. De hippe Londense school, , mede opgericht door Alain de Botton, zit wel vaker vol, maar liefde blijkt een van de populairste thema’s. Waarom worstelen we er tegenwoordig zo mee? En wat hebben filosofen daarover te zeggen? ‘De oude Grieken hadden wel zes verschillende woorden voor liefde, en die staan allemaal voor verschillende vormen van liefhebben. Wij projecteren tegenwoordig al die verschillende vormen van liefde op één persoon. Ja, dan is de kans dat die verwachtingen allemaal uitkomen, natuurlijk niet zo groot’, aldus Roman Krznaric, docent aan de School of Life, die op dit moment werkt aan een boek over empathie.

Hebben filosofen er wel verstand van liefde? Veel van de grote denkers uit het verleden staan nu niet bepaald bekend om hun gemoedelijke gezinsleven. Schopenhauer, Nietzsche, Kierkegaard, allemaal zeer getroebleerde levens, in amoureus opzicht. Kierkegaard bijvoorbeeld achtte zichzelf volkomen ongeschikt voor het huwelijk, verbrak zijn verloving, ging nooit meer een nieuwe relatie aan, maar bleef schrijven over de liefde. Niet in romantische betekenis van het woord, maar over een meer alledaagse, concrete vorm: het liefhebben van je naaste. Deze en andere betekenissen van de liefde komen in dit nummer aan bod: van de Platoonse liefde tot vriendschap als liefde.

De Duitse filosoof Hegel, die in dit nummer centraal staat vanwege de vertaling van zijn hoofdwerk Fenomenologie van de geest,  schreef in zijn latere leven ook over de intense vriendschappen die hij onderhield, onder meer met de filosoof Schelling en de dichter Hölderlin. En over hoe een vriendschap in de loop van je leven van karakter verandert. Hegel –  die er zelf overigens wél een stabiel gezinsleven op na hield – neemt zijn jeugdvriendschappen zo serieus dat ze uiteindelijk in de volgende generatie, via zijn zoon, zullen worden voortgezet. U leest het vanaf p. 46.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer