Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 8/2011

Leven zonder schuld en verantwoordelijkheid

Maarten Meester

Stel dat je geen vrije wil hebt, ben je dan ook nergens verantwoordelijk voor? Filosoof Jan Verplaetse vindt van wel en hield dat voor aan zijn vrouw. ‘Dat pakte ik toen verkeerd aan’, zegt Verplaetse nu.

Welkom bij de filosoof thuis. Zijn partner komt net binnen. Zij heeft ruzie met een collega gehad en wil even lekker stoom afblazen. Maar Jan Verplaetse zelf is na lang delibereren tot de slotsom gekomen dat de vrije wil niet bestaat en dat daarmee verantwoordelijkheid en schuld onhoudbare concepten zijn. Hij vertelt zijn partner dan ook dat ze haar collega niets kan en mag verwijten. Zij eist echter concrete solidariteit. Houdt hij wel van haar, dat hij zo reageert? Wat bindt hen eigenlijk nog, als ze zo verschillend met de situatie omgaan? Uiteindelijk maakt zijn filosofische positie bijna een eind aan hun relatie.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden