Home Lachen tegen de leegte

Lachen tegen de leegte

Door Jan Vorstenbosch op 19 maart 2013

02-2004 Filosofie magazine Lees het magazine
Waarom is de sociaal meest sterke kantoorwerker ook altijd diegene met de nieuwste moppen en de aardigste woordspelingen? Over lachen op het kantoor en grappen over ambtenaren.
 
In een briefwisseling met de Informatie Beheer Groep Studiefinanciering ontving ik op een dag die de humor goed gezind was, een ambtelijk schrijven dat ondertekend was door iemand die Niemand bleek te heten. Nu staat het eilandenrijk van de overheidsbureaucratie niet bekend om zijn kennis van de Odyssee – Odysseus noemde zich Niemand tegenover de Cycloop zodat deze, toen Odysseus zijn ene oog had uitgestoken, tevergeefs om de hulp van zijn collega-cyclopen schreeuwde (‘Niemand heeft mijn oog uitgestoken’) – noch om naar buiten gekeerde grapjasserij met zijn cliënten. Dus beschouwde ik dit toeval maar als een godsgeschenk om mezelf enkele plezierige momenten te bezorgen met het terugschrijven van Niemand, wiens naam zo treffend veler ervaring met de instituties uitdrukt: ‘Niemand heeft mijn probleem begrepen’. Dit is de list van de bureaucratische rede.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.