Home Kapitaal

Kapitaal

Door Daan Roovers op 29 oktober 2014

Cover van 11-2014
11-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Natuurlijk werd de boodschap van Thomas Piketty met open armen onthaald door linkse politici. De ongelijkheid neemt toe, stelt de Franse econoom in zijn baanbrekende studie, die met een knipoog naar Marx Kapitaal in de 21e eeuw heet. De kloof tussen haves en have-nots groeit op alle fronten, stelt hij. Misschien is deze conclusie niet eens zo opzienbarend; het overweldigende bewijsmateriaal waarmee Piketty zijn studie onderbouwt, is dat wél. Het bracht hem wereldfaam en sinds dit voorjaar is hij dan ook bezig met een uitgebreide tournee langs diverse wereldleiders.

Zijn boodschap is ook ons land niet ontgaan. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid deed een aantal maanden geleden onderzoek naar de ongelijkheid in Nederland. Die groeit, concludeert de Raad. Dat geldt voor de inkomens, maar nog veel sterker voor de verschillen in vermogen. Des te alarmerender omdat geld verdienen met geld op dit moment beter rendeert dan geld verdienen met arbeid.

Deze ongemakkelijke boodschap maakt Kapitaal in de 21e eeuw allesbehalve een links boek. De verschillen tussen arm en rijk worden zó groot, daar valt amper tegenop te werken. En in dat opzicht is het werk van Piketty bij uitstek relevant voor links én rechts. Het appèl van liberaal Nederland op het emancipatoire karakter van de arbeidsmarkt gaat immers niet meer op. We ontwikkelen ons langzaamaan van een samenleving die werkt naar een samenleving die renteniert.

Op 5 november aanstaande is Thomas Piketty te gast in de Tweede Kamer. Namens Filosofie Magazine zal ik bij het gesprek tussen de vaste Kamercommissie Financiën en Thomas Piketty aanwezig zijn. Ik zal die dag live verslag doen vanuit Den Haag via filosofie.nl en via mijn twitterfeed. Ik kijk zeer uit naar deze spannende confrontatie!

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer