Natuurlijk werd de boodschap van Thomas Piketty met open armen onthaald door linkse politici. De ongelijkheid neemt toe, stelt de Franse econoom in zijn baanbrekende studie, die met een knipoog naar Marx Kapitaal in de 21e eeuw heet. De kloof tussen haves en have-nots groeit op alle fronten, stelt hij. Misschien is deze conclusie niet eens zo opzienbarend; het overweldigende bewijsmateriaal waarmee Piketty zijn studie onderbouwt, is dat wél. Het bracht hem wereldfaam en sinds dit voorjaar is hij dan ook bezig met een uitgebreide tournee langs diverse wereldleiders.
Zijn boodschap is ook ons land niet ontgaan. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid deed een aantal maanden geleden onderzoek naar de ongelijkheid in Nederland. Die groeit, concludeert de Raad. Dat geldt voor de inkomens, maar nog veel sterker voor de verschillen in vermogen. Des te alarmerender omdat geld verdienen met geld op dit moment beter rendeert dan geld verdienen met arbeid.
Deze ongemakkelijke boodschap maakt Kapitaal in de 21e eeuw allesbehalve een links boek. De verschillen tussen arm en rijk worden zó groot, daar valt amper tegenop te werken. En in dat opzicht is het werk van Piketty bij uitstek relevant voor links én rechts. Het appèl van liberaal Nederland op het emancipatoire karakter van de arbeidsmarkt gaat immers niet meer op. We ontwikkelen ons langzaamaan van een samenleving die werkt naar een samenleving die renteniert.
Op 5 november aanstaande is Thomas Piketty te gast in de Tweede Kamer. Namens Filosofie Magazine zal ik bij het gesprek tussen de vaste Kamercommissie Financiën en Thomas Piketty aanwezig zijn. Ik zal die dag live verslag doen vanuit Den Haag via filosofie.nl en via mijn twitterfeed. Ik kijk zeer uit naar deze spannende confrontatie!
Dit artikel is exclusief voor abonnees