Home Kanye West wint rechtszaak dankzij Nietzsche

Kanye West wint rechtszaak dankzij Nietzsche

28 augustus 2012

Kanye West wint rechtszaak dankzij Nietzsche

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Rapper Kanye West werd beschuldigd van het stelen van de tekst ‘Wat me niet ombrengt, maakt me sterker’. De Amerikaanse superster verklaarde voor de rechtbank het aforisme van de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche te hebben geleend.  

Ene Vincent Peters spande in 2010 een rechtszaak aan tegen West omdat de rapper zijn nummer ‘Stronger’ zou hebben gekopieerd. In 2006 had Peters een demo gegeven aan Wests manager van zijn eigen, gelijknamige nummer ‘Stronger’, met dezelfde maxime van Nietzsche (1844-1900) in het refrein.

De rechter oordeelde nu dat Nietzsches spreuk ‘herhaaldijk is aangehaald in song teksten van de afgelopen eeuw’ en zo’n ‘robuust bestaan kent in het publieke domein’ dat er geen sprake kan zijn van inbreuk van auteursrecht.

In 2011 scoorde popzangeres Kelly Clarkson nog een hit met de single ‘What Doesn’t Kill You (Stronger)’. Het tijdschrift Spin maakte een lijstje met 15 andere nummers die Nietzsches aforisme gebruiken.

Het aforisme is afkomstig uit Nietzsches Afgodenschemering, nummer 8 uit de sectie ‘Spreuken en pijlen’: Uit de krijgsschool van het leven. – Wat mij niet ombrengt, maakt mij sterker’.

Overigens verwijst Nietzsche in het voorwoord naar een Latijnse spreuk van de dichter Furius Antias, ‘al sinds lang mijn devies’: increscunt animi, virescit volnere virtus – ‘het zelfvertrouwen groeit, de kracht neemt door een verwonding alleen maar toe’.

Ivo Slangen