Home Jaloezie: Wees blij met een jaloerse geliefde

Jaloezie: Wees blij met een jaloerse geliefde

Door Jan Drost op 28 juni 2018

Jaloezie: Wees blij met een jaloerse geliefde
07-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Jaloezie kan slopend zijn. Maar volgens liefdesfilosoof Jan Drost is ze ook een unieke kwaliteit, een krachtig bewijs van echte liefde.

Jaloezie lijkt onuitroeibaar. We komen er maar niet vanaf en als ze ons te pakken heeft zien we met lede ogen aan hoe we onszelf verlagen tot gedrag waar we eigenlijk van walgen. Zoiets als ‘de eer aan jezelf houden’ is een luxe die we ons niet langer kunnen veroorloven. Omdat jaloezie zo destructief kan zijn, zowel voor degene op wie die is gericht als voor de jaloerse zelf, begin ik meestal snel over de helende tegenkracht van vertrouwen. Ik noem de jaloerse geliefde weleens ‘een Lenin in de liefde’, aangezien zijn of haar motto lijkt te zijn: vertrouwen is goed, maar controle is beter. Terwijl naar mijn idee in de liefde vertrouwen alles is wat we hebben. Toch valt er over jaloezie ook veel positiefs te zeggen. Van jaloezie kunnen we wellicht zelfs dingen leren die we niet zo gauw, of in elk geval niet zo indringend, op een andere manier leren.

Een verklaring voor dit heftige en ‘primaire’ karakter van jaloezie wordt vaak gezocht in het biologische perspectief. Jaloezie is dan een oeroud instinct dat ervoor zorgt dat wij ons nageslacht veiligstellen, wat in het geval van de man betekent dat hij zeker wil weten dat hij de vader van de kinderen is en bij de vrouw dat zij wil voorkomen dat haar man er met een ander vandoor gaat, zodat ze samen hun kroost kunnen grootbrengen.

Ik vind deze jaloezie iets ontroerends hebben. We zijn soms ook inderdaad doorzichtige, onbeholpen dieren. Maar het kan niet het hele verhaal zijn; dat zou betekenen dat jaloezie verdwijnt als de kinderen groot zijn, of als er geen kinderen zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.