Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

Is een kinderwens nog van deze tijd?

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

Kinderen krijgen is een existentiële beslissing. Het is ook een beslissing met flinke klimaatimpact. Moet dat meewegen in de besluitvorming?

Beeld Bas van der Schot

Ik kan op tal van manieren bijdragen aan het verminderen van mijn eigen CO2-uitstoot: elektrisch rijden, minder vliegen, mijn huis goed isoleren, veganistisch koken en de was buiten laten drogen. Maar als ik echt een verschil wil maken in de klimaatcrisis, dan is verreweg de meest effectieve bijdrage een andere: geen kinderen krijgen. Steeds meer twintigers, dertigers en veertigers zijn bezorgd over de voetafdruk van hun voortplanting. Overbevolking komt door de klimaatcrisis opnieuw in de belangstelling te staan. Een probleem dat om collectief handelen vraagt, maar tevens een maatschappelijke omwenteling vereist waar individuele beslissingen aan bijdragen. Toch voelt dat moraliserende klimaatvingertje ongemakkelijk aan, zeker bij zoiets existentieels als kinderen krijgen. Natuurlijk, CO2-uitstoot terugdringen is belangrijk, maar tegen welke prijs? Is de kinderwens problematisch?

Ja

Er zijn ethici die een kinderwens categorisch afkeuren. Het leven is een tranendal, waar je de volgende generatie maar beter niet in kunt laten afdalen. Die radicale positie, onderschreven door zogenoemde ‘antinatalisten’, wordt echter door een minderheid aangehangen. Meer gematigde ethici keuren een kinderwens niet per se af, maar wijzen wel op het belang van geboortebeperking, onder meer vanuit klimaatoogpunt. De globale CO2-uitstoot is een functie van welvaart, technologie en bevolkingsgrootte. Zolang we en masse consumeren en de technologieën om dat uitstootvrij te doen nog niet hebben verwezenlijkt, zal ieder extra kind – met name in welvarende landen – die uitstoot verder doen toenemen. Sommige ethici voegen daaraan toe dat het geen verschil maakt of je zelf buitensporig veel consumeert of een extra consumerend kind op de wereld zet. De klimaatimpact zal even groot zijn. Als verkwisting en overconsumptie moreel laakbaar zijn, dan geldt dat evenzogoed voor een inhalige kinderwens.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden