Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2019

Inleven moet je leren

Jannah Loontjens
Essayist

De emoties en onzuivere motieven van literaire personages zetten ons aan het denken. Dat is essentieel voor de ontwikkeling van mens en burger, weet Martha Nussbaum.

Twee jaar geleden kwam ik ter kennismaking op de middelbare school van mijn dochter, waar ik haar docent Nederlands sprak. Ik vroeg haar welke boeken haar leerlingen zoal lazen en welke titels ze van plan was in de klas te behandelen. ‘In het eerste schooljaar bespreek ik nog geen literatuur’, zei ze. ‘Ze moeten verplicht een uur per week lezen, maar dan ben ik al blij als ze íéts lezen, al is het een thriller, sciencefiction of fantasy.’ Ik was zo verbaasd dat ik niet goed wist wat ik moest zeggen. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden