Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2010

Ik twitter, dus ik ben (niet)

Maarten Meester

Twitter, de iPhone en de stemwijzer: aantrekkelijke technologieën, zeker. Maar brengen ze niet ook gevaren met zich mee? Jos de Mul, filosoof en professioneel technologiewatcher, vertelt hoe hij in zijn persoonlijk leven met nieuwe snufjes omgaat.

‘Ik ga nadrukkelijk niet met elke technologische vernieuwing mee’, zegt Jos de Mul, hoogleraar filosofie en hoofd van het Research Institute Philosophy of Information and Communication Technology van de Erasmus Universiteit. ‘Ik heb wel een geavanceerde mobiele telefoon waarop ik mijn e-mails kan bijhouden en kan zien of mijn trein nog rijdt. Maar ik ben geen twitteraar. Twitter zou mijn levensritme te veel verstoren. Een voortdurende stroom berichtjes op je mobiel, waarvan de meeste vooral blabla zijn. Daarbij vind ik het belangrijk om mijn mobiele telefoon ook af en toe thuis te laten. Ik leg hem ook niet op mijn nachtkastje. Dus het is een dubbele slag. Ten eerste hoef ik niet alles te hebben wat beschikbaar komt. Ik probeer een zekere reflexieve distantie te houden, per nieuwigheid te bekijken wat de winst-en-verliesrekening ervan is. Ten tweede hoef ik niet alles wat ik heb voortdurend te gebruiken.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden