Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2011

Hondsbrutale filosofie

Pieter Hoexum

Er zit wel degelijk systeem in de waanzin van de cynische filosofen, blijkt uit een bloemlezing van hun teksten. Schofferen dient een hoger doel.

Na de publicatie van Peter Sloterdijks opzienbarende Kritiek der cynische rede (1983) kwam er opeens weer belangstelling voor de cynici. Al ging Sloterdijk zeer eigenzinnig en brutaal om met hun gedachtegoed, hij wekte wel nieuwsgierigheid naar wat het cynisme nu precies had ingehouden. In 1997 verzamelde Georg Luck met Duitse ernst en degelijkheid alle snippers met teksten over deze denkrichting. Het werk waarin hij het cynisme bijzonder overzichtelijk presenteert, is nu in het Nederlands vertaald als De wijsheid van de honden. Het is fraai uitgegeven – paradoxaal genoeg niet echt in de geest van de cynici. Maar zeer welkom, want het boek biedt een verhelderend zicht op een belangwekkende filosofische school, die niet alleen hondsbrutaal was, maar ook hondstrouw – aan de nagedachtenis van Socrates dan.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden