Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 10/2018

Hoe mens en dier zelf hun evolutie bepalen

Jeroen Hopster
Journalist, essayist en docent

DNA bepaalt lang niet altijd ons ons gedrag. Vaak is het precies omgekeerd.

De kanoet, een trekvogel die zijn tijd verdeelt tussen Siberische toendra’s, de Waddenzee en wadplaten voor de kust van Mauritanië, leeft hoofdzakelijk op een dieet van schelpdieren. De ene kanoet heeft een grote maag en eet grote schelpen; de ander verkiest kleine porties. Het zette de biologen Thomas Oudman en Theunis Piersma aan het denken. Eet een kanoet grote schelpen omdat hij een grote maag heeft, of heeft hij een grote maag omdat hij grote schelpen eet?

In de biologie zijn de vragen die je stelt net zo belangrijk als de antwoorden die je krijgt, betogen Oudman en Piersma. De afgelopen decennia waren dat veelal genetische vragen. Wie DNA-vragen stelt, zal DNA-antwoorden krijgen. Het inzicht dat die opleveren is vaak echter beperkt. Neem kanoeten: ook al hangt hun maagomvang samen met genetische verschillen, dat vertelt ons nog niets over oorzaak en gevolg. Dreef een genetische mutatie de evolutie van hun eetgedrag, of was het juist hun voedselvoorkeur die een genetische verandering heeft teweeggebracht?

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden