Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2015

Historisch profiel: Waarom roepen vreemdelingen 
zoveel weerstand op?

Ivana Ivkovic
filosoof

De vreemdheid komt niet van buiten, maar zit diep van binnen. Derrida en Nancy en Visker over vreemdelingen, gastvrijheid en onze eigenheid.

Een vreemdeling komt naar Thebe en hij wordt niet vriendelijk ontvangen. Zo begint de klassieke tragedie De bacchanten van Euripides. De stad brengt zichzelf in gevaar, want de vreemdeling blijkt de god Dionysos te zijn, die op verschrikkelijke wijze wraak neemt voor de slechte behandeling. Zo wordt de jonge koning van Thebe tijdens Dionysische riten verscheurd door zijn eigen moeder, die hem in haar roes niet herkent. De familie van de koning wordt verbannen en de stichter van Thebe wordt samen met zijn vrouw door Dionysos in een slang veranderd; samen zullen ze de barbaarse horde aanvoeren die Griekse steden zal plunderen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden