Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2004

‘Het zou de grootste triomf van het terrorisme zijn wanneer het de westerse staten met zijn eigen logica zou besmetten’

Ger Groot

'Wanneer de war on terror haar metaforische karakter verliest en echt wordt, zal de regering zich gaan gedragen als een oorlogskabinet.’ Ger Groot over de dreiging van terrorisme én van anti-terrorisme.
 
Sinds 11 maart is de naam van het station Atocha synoniem geworden met terrorisme. In Spanje zelf was dat al langer zo. Enkele jaren na Franco’s dood werd in de nabijgelegen calle de Atocha een links advocatencollectief door een groepje rechts-extremisten overvallen en tegen de muur gezet. Vijf medewerkers overleefden het niet, vier anderen ternauwernood. Het extreem-rechtse geweld is sindsdien in Spanje weggeëbd. Het Baskisch-nationalistische, dat in die jaren eveneens zijn hoogtepunt bereikte, bleek hardnekkiger. Nu is er het islamitische bijgekomen, dodelijker dan alles wat daaraan voorafging. Het land was verbijsterd, maar na korte tijd van rouw nam het de draad weer op, omdat er nu eenmaal niets anders op zat.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden