Home Het Moment… waarop Walter Benjamin mijn eeuwige vakantieliefde werd

Het Moment… waarop Walter Benjamin mijn eeuwige vakantieliefde werd

Door Carolien van Welij op 25 februari 2019

Het Moment… waarop Walter Benjamin mijn eeuwige vakantieliefde werd
Cover van 03-2019
03-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Daniël Rovers (43) is schrijver van essays en romans. Bakvis (2018) is zijn laatste essaybundel.


Fotografie: Maarten Noordijk

Berlijn was al ontdekt, Keulen had nog iets beloftevols. Ik was begin twintig en ging elk jaar met een vriend een paar dagen naar Keulen. We bezochten tentoonstellingen en boekwinkels. Die Duitse boekhandels hadden iets utopisch: al die titels die ik nog niet kende, de backlist van Goethe op de hoogste schappen, de grote leren banken. Daar kocht ik Ein Lesebuch van Walter Benjamin – een schatkamer van ruim 700 pagina’s.

Zijn prozadebuut Einbahnstraße was toen de ideale springplank voor mij, een would-be intellectueel die de droom had om schrijver te worden. Benjamin schrijft: “Laat geen gedachte incognito passeren. Hou je notitieboek even streng bij als de politie het vreemdelingenregister.”

Dit avontuurlijke boek met observaties, herinneringen en aforismen is een zelfhulpboek voor schrijvers. Hij formuleert zinnen op zo’n manier dat je om de haverklap een streep in de kantlijn zet en denkt: zo zit het. Neem deze uitspraak, die ik raadselachtig en interessant vind: “Overtuigen is vruchteloos.” Eerst iets sterk presenteren en het vervolgens weer op losse schroeven zetten door de paradoxale formulering – dat is mooi. Het staat onder het kopje “Voor mannen”. Als 21-jarige heb ik het niet onderstreept – op die leeftijd hecht je nog te veel aan overtuigingen. Maar het is een goede les, zeker voor mannen.

Benjamin heeft me wakker gemaakt als lezer en als schrijver. “Verliefde lezer” is de titel van mijn essay over Benjamin. Hij was verliefd op Asja Lacis – aan haar is Eenrichtingstraat opgedragen. En hij was altijd verliefd op wat hij las. Of ik niet zelf die verliefde lezer ben? Ja, dan is Benjamin een vakantieliefde die ik in Duitsland ontmoette en die ik altijd trouw ben gebleven.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer