Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2021

Het leven als schaakspel

Tonya Sudiono

De Netflix-hitserie The Queen’s Gambit leidt velen in tijden van lockdown naar het schaakbord. Wat voor soort denken vereist schaken? En wat kun je ervan leren over het leven?

Beeld Netflix

De Netflix-hitserie The Queen’s Gambit en de pandemie blijken een gouden combinatie voor het schaken. The Queen’s Gambit gaat over een fictieve jonge schaakster die het in de jaren vijftig en zestig maakt binnen een door mannen gedomineerde sport. Geïnspireerd door die serie grijpen veel mensen in tijden van lockdown naar het schaakbord. Dat is ook niet gek: schaken is spannend, het vereist uitdagend denkwerk en je hebt er maar twee spelers voor nodig – of een computer om het solo te spelen.

Volgens Astrid Barbier, Belgisch schaakkampioene, kunnen kijkers van The Queen’s Gambit ook aardig wat opsteken over het schaakspel. De makers hebben goed nagedacht over de houding van de schakers aan het schaakbord en alle non-verbale communicatie die daarbij komt kijken. ‘Je ziet dat er duidelijk moeite is gedaan om het realistisch over te laten komen. Schaakgrootmeester Garri Kasparov heeft meegewerkt aan het uitdenken van de schaakpartijen. In de laatste aflevering komt er een mooie combinatie op het bord.’ Beth Harmon, de hoofdpersoon, doet in die aflevering een tweede zet die het ‘Queen’s Gambit’ – damegambiet – wordt genoemd: ze offert een pion op om vervolgens snelle controle over het bord te krijgen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden