Home Het Experiment: Op naar zelfrijdende ethiek

Het Experiment: Op naar zelfrijdende ethiek

Door Carolien van Welij op 01 januari 2019

Het Experiment: Op naar zelfrijdende ethiek
Cover van 01-2019
01-2019 Filosofie magazine Lees het magazine

Als een dodelijk ongeval onvermijdelijk is, wie moet een zelfrijdende auto dan aanrijden: een jong of ouder iemand, een man of een vrouw?


Illustratie: Bas van der Schot

Experiment
Dilemma’s met zelfrijdende auto’s laten zien dat ethische criteria van mensen niet universeel zijn.

‘Kunnen we zelfrijdende auto’s morele keuzes laten maken? En zo ja, hoe?’ vraagt filosoof Naomi Jacobs van de TU Eindhoven. In dit experiment legden onderzoekers morele dilemma’s met een zelfrijdende auto voor aan mensen uit 233 landen. Opvallend is dat de ethische beslissingen cultureel verschillend zijn. Kunnen we zelfrijdende auto’s over de hele wereld dan wel hetzelfde ethische besturingssysteem geven?

Jacobs: ‘Als we nadenken over kunstmatige intelligentie, leven we als ethici met het idee dat we robots en machines een universele morele code kunnen leren. Ik hou me bezig met ethische waarden binnen technologieën die ervoor zorgen dat mensen gezonder gaan leven. Ook ik ga uit van een universeel ethisch kader. Maar zal dat ook universeel bruikbaar zijn? En hoe test ik dat?

De dilemma’s met zelfrijdende auto’s worden hier gepresenteerd als een soort simpele rekensommen – het uitgangspunt is een utilistisch denkkader. Ik werk vanuit een andere ethische benadering, de capability approach, die terug te voeren is op de gedachte dat ieder mens beschikt over menselijke waardigheid. Binnen die benadering zul je ethische vragen nooit in de vorm van dit soort dilemma’s stellen. Toch ben ik erg enthousiast over dit experiment: het heeft wereldwijd een publieke discussie geopend over de vraag of we AI morele keuzes kunnen laten maken. Dat is grote winst.’ 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer